top of page

Hoe het allemaal begon

 

Het waren mijn broers, die oude muziek van de Beatles, Bee Gees, Rolling Stones, Petula Clark en Millie op single hadden. Als klein kereltje vond ik dat heel interessant, muziek op zo'n zwart schijfje. Er werd mij duidelijk gemaakt dat ik er niet aan mocht komen, want mijn broers waren er natuurlijk heel voorzichtig mee. Later toen ik wat groter werd mocht ik ze ook draaien, en dat deed ik ook volop en meezingen trouwens ook. Toen ik zo'n 16 à17 jaar was kreeg ik op mijn verjaardag van mijn oudste broer de single memories van Earth And Fire. Mede daardoor kreeg ik meer interesse in het radiogebeuren. Ik ontdekte Radio Mi-Amigo op de AM. Meteen was ik een groot fan. Die jingles waren heerlijk vrolijk en natuurlijk ook de muziek was daar goed op afgestemd. Dat wilde ik ook, dus provisorisch op mijn slaapkamer een radiostudiootje gebouwd. En toen maar lekker knoeien met muziek en natuurlijk spelen met jingles, die toen ook op single of op lp verkrijgbaar waren. Intussen was Radio Mi-Amigo uit de lucht gehaald en luisterde ik naar de TROS en Veronica. (wie niet in die tijd). Je luisterde en ging de d.j.'s imiteren, het klonk nergens naar, maar je vond zelf dat je het geweldig deed. Er was ook niemand die tegen je zei dat je een andere stem had, of dat je het goed deed waarschijnlijk. Ik begon de TROS wat te imiteren, maakte programma's op cassetteband en die gingen vervolgens naar het café in Boornbergum. Hier werd altijd wel leuk op gereageerd .

De volgende stap was toch om meer te gaan doen met muziek.

 

Met een aantal vrienden zijn we toen rond de tafel gaan zitten en zijn we gaan brainstormen. Het werd een discotheek met de naam Wopido,(Wolter, Piet, Douwe). En ja hoor het sloeg aan, we kregen meteen al werk aangeboden door de jongerensoos, om daar één keer in de maand te gaan draaien. Jammer genoeg lieten mijn vrienden het na een klein jaar voor gezien. Maar ik wilde door, onder een andere naam , en dat werd Disco Forever. Het ging niet echt geweldig de eerste tijd, ik kon de draai niet echt vinden en ook mijn apparatuur liet het vaak afweten. Maar even gestopt en gespaard voor nieuwe apparatuur,

o.a. een mengtafel en zwaardere boxen. Toen dit allemaal was gerealiseerd,

wilde ik het wat anders aanpakken. Het moest wat meer opvallen,

liet grotere affiches maken en stickers drukken en weer een andere naam.

Dat werd Disco Kiss, vernoemd naar de populaire popgroep Kiss.

Deze keer werd het een succes gelukkig, één keer in de maand mocht ik

optreden in het café van Ruud en Hennie in Boornbergum. Later werd het

café overgenomen door Piet en Cobie Hoekstra. Laatst genoemden wilden

wel wat meer variatie ook met andere discotheken. En er waren meer die

ons idee hadden gevolgd , zoals de gebroeders Kees en Jochem Bill

met Disco Albatros, Sjoerd Spoelstra met Disco The Lightning Stars en

Sipke Brouwer met Disco S.O.S. (Sound Of Sipke).

Het werd mooi afgewisseld en een ieder had zijn eigen fans. Echt een super leuke tijd met soms wel meer dan 250 tot 300 mensen die op dit geheel afkwamen. Een sociaal gebeuren, je kon aan de bar heerlijk met elkaar praten zonder dat je last had van te harde muziek. Maar ja, natuurlijk werd er over gepraat via mond tot mond reclame, dus kwamen er ook aanbiedingen van buiten het dorp. Het waren grotere disco's met gigantische boxen en te harde muziek. En ja, dat was toen het einde van een gezellige tijd. Mensen konden jammer genoeg niet meer met elkaar praten door de luide muziek en zo bloedde het jammer genoeg dood. Ik werd in die tijd benaderd door één van die grotere disco's of ik wel bij hun wilde komen werken. Natuurlijk was ik wel meteen gevleid, dus ja, dat was voor mij weer een stapje hoger. Het werd Discotheek Subtune uit Pieterzijl, Douwe deed het voor zijn werk en had daar dan ook flink wat geld in gestoken. Hij had namelijk 2 disco's en een grote vrachtwagen waar hij deze disco's in vervoerde. Hij belde mij dan aan het begin van de week op, waar ik dan vrijdag en zaterdagavond moest zijn, en ja hoor daar ging ik dan met mijn platen koffers in mijn auto op weg naar mijn optredens. Een super leuke tijd. Na zo'n 2 jaar wilde ik wel weer wat anders en kwam ik terecht bij Disco Powerplay uit Grijpskerk. Daar heb ik zo'n anderhalf jaar gewerkt. Ben daarna nog als freelance d.j. gaan werken bij Appel Eye BV uit Groningen. Dat was echt weer een super leuke tijd, maar jammer genoeg moest hij stoppen, de reden was mij helaas onbekend. Ik heb nog wel wat geprobeerd bij andere discotheken, maar ik kon mijn draai niet echt meer vinden in het disco gebeuren. Mensen werden agressief omdat de muziek die ze wilden horen niet meteen werd gedraaid. Ach ja, op je beurt wachten was er niet meer bij.

Na 10 jaar disco had ik het ook wel gezien.

 

Maar er kwam gelukkig een nieuwe uitdaging op mijn pad, de ziekenomroep in Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten,  de R.O.N.S. Dat was eenvoudige radio maar toch heel wat anders dan discotheken. Ik ben daar begonnen als technicus bij een klassiek en geestelijk programma. Bij de heren Dijkstra en Dijkstra. Gezellige heren met veel kunde over de muziek die er werd gedraaid. Technisch gezien werd er niet veel van mij gevraagd, cd op scherp zetten en draaien maar. (foto 3 in R.O.N.S studio met de heren Dijkstra). Na een tijdje leek het mij ook wel leuk om zelf wat te presenteren, en dat was nog best moeilijk, want ja, je had geen publiek waar je een reactie van kreeg. Dat was dus wel even wennen, want ja de technicus zei niks terug natuurlijk, die zat achter een glazen wand. Maar de aanhouder wint, en ik kreeg er schik in. De volgende stap was een eigen programma maar dat ging niet echt soepel, men wilde dat niet en wat daar de reden van was, ik weet het nog steeds niet. Ik had wel een klik met één van mijn radio collega's bij de ziekenomroep. Met Bert Hunnersen ben ik rond de tafel gaan zitten, want hij wilde ook wel iets anders. We kregen de zaterdagmorgen toegewezen van 10:00 tot 12:00 uur. Maar we moesten wel samen radio maken, en dat deden we. Het programma kreeg de titel BP (Bert, Piet). En dat hebben we een aantal jaren gedaan. Toen leek het mij ook leuk om een programma te maken voor het personeel (keuken-,baliepersoneel, etc). Dus ik gaf aan dat ik wel een programma wilde op zaterdagmorgen tussen 8:00 tot 10:00 uur. En dat lukte. Ik mocht het alleen presenteren. Kijk, toen begon het voor mij natuurlijk allemaal echt. Dit is wat ik wilde. Ik maakte thuis een schema, hoe het programma er uit moest komen te zien. Natuurlijk met jingles (toen in die tijd nog oude Veronica jingles) want ja, iets anders hadden we niet naast wat leuke items en het belangrijkste: mooie muziek.

Jingles en vormgeving

 

In die tijd begon ik zelf ook wat te experimenteren met jingles, en dat was best leuk. Ook kwamen er nieuwe medewerkers bij de omroep waaronder een zekere Barend van Dijk, echt een radio gek. Met Barend heb ik ontzettende mooie en leuke dingen gemaakt op radio gebied. En ook hij was helemaal bezeten van radio en wilde meer. Met Barend en een aantal vrienden begonnen we naast de ziekenomroep een geheime zender, de naam Radio Uniek. Geweldig echt een spannende ervaring en dat niet alleen, maar ook nog eens een super gelegenheid om echt radio te maken. Het geheel heeft jammer genoeg maar een klein half jaar geduurd. Ach ja, net op zaterdagavond toen mijn programma draaide (de grote chaos) werden we uit de lucht gehaald. Ik had de smaak wel te pakken na zo'n avontuur, dat smaakte naar meer dat kun je je wel voorstellen natuurlijk. In die tijd kwamen ook de lokale omroepen in opmars. Voor mij een gelegenheid om eens om me heen te kijken. En ja , daar was dan een omroep die mij sowieso wel aansprak en dat was Radio Weststellingwerf Centraal uit Noordwolde. Ik ben toen gestopt bij de ziekenomroep en heb gesolliciteerd bij Radio Centraal, met een programma op cassetteband want ja ze moesten natuurlijk wel weten hoe je klonk op de radio. Ik werd gelukkig aangenomen en kreeg een programma op zaterdagmiddag. Drie Om Drie zo heette dat. Een eenvoudig programma;  drie plaatjes draaien en daarna mocht je ze af- en aankondigen. Maar wat wel leuk was, je mocht zelf de jingles en de plaatjes uitzoeken, je eigen muziek keuze wat wilde je nog meer. En nog eens leuk experimenteren met de mooie jingles die ze hadden bij Radio Centraal.

Héééééééééé Pietje

 

In die tijd, dan spreek ik over de jaren tachtig, ben ik ook jingles gaan bestellen bij een professioneel jingle bedrijf. Mijn eerste jingle weet ik nog, dat was een shout, Heeeeeeee Pietje. Ook kreeg ik een nieuw programma op

                       Radio Centraal op de zaterdagmorgen, en dat heette De Wondere Wereld van Piet van der Meer.

                           En je raadt het nooit maar ook mijn radio maat Barend van Dijk kwam solliciteren bij Radio Centraal                                  en werd natuurlijk ook aangenomen. Hij maakte toen het programma

                                     Zonder Spijt Terug in de Tijd (wat hij zelf had bedacht). Nou ja, je weet het hè, één en één is                                          twee, we kregen de smaak weer te pakken en maakten samen weer leuke jingles. Ook                                                        maakte ik promo's voor de populaire Bingo Show op Radio Centraal. Dat was echt                                                            super leuk werk. Ik kreeg dan op donderdagavond te horen wat de prijs zou zijn                                                             voor de week daarop. Maar die moest dan wel klaar zijn voor diezelfde                                                                            vrijdagavond 21:30. Mensen moesten wel weten wat ze de week daarop konden                                                         winnen. Er was dus duidelijk een deadline, ik sprong dan meteen in de pen en                                                             zorgde voor passende muziek. En dan meteen naar de studio om het op te nemen,                                             maar dat gaf ook wel weer een kick, tenminste als ik dan een goed idee had. Ook mocht                                     ik op een gegeven moment promo's maken voor programma's. Zelf de tekst schrijven en                               muziek er bij zoeken. Best een intensieve bezigheid maar wel hardstikke leuk werk. En ja, als je dan op een gegeven moment bij elkaar zit als medewerkers dan werd er over de radio gepraat , wat eventueel anders kon, een ieder had natuurlijk andere ideeën over radio maken. In een vergadering werd door ons dan voorgelegd wat er zou mogen veranderen, maar er werd geen gehoor aan gegeven. De conclusie van een aantal van ons was, we stoppen en we beginnen zelf een lokale radio in een gemeente waar nog niets was.

Radio Compleet FM

 

Zo gezegd zo gedaan en dat werd Radio Compleet FM, (informatief en gezellig) in de gemeente IJsselham. Het werd in eerste instantie een rare constructie want we hadden geen studiopand en geen vergunning om uit te zenden. Toen werd er via de SLOS uit Steenwijk een uurtje uitgezonden op zaterdagmiddag. Een programma, bij iemand thuis in een privé studio opgenomen, wat zo strak in elkaar zat dat we voor ons zelf de lat veel te hoog legden. Maar ja, daar kwam je later pas achter. Ik weet niet hoe lang dit geheel met Compleet FM heeft geduurd, maar omdat de gemeente ook niet echt mee wilde werken, hebben we er op een gegeven moment een punt achter gezet. Jammer, echt wel een gigantische teleurstelling. Nou ja, daar zat ik dan met niets en ik kan je vertellen dat is voor iemand die ontzettend graag radioprogramma's maakt een hel. Dus om me heen gekeken of er ook nog iets in de omgeving was wat mij wel aansprak. En ja, ik kwam terecht bij de lokale omroep in Heerenveen “de Heerenveense Omroep Stichting” H.O.S. Radio.

H.O.S. Radio

 

Ik kreeg een programma in de morgen van 10:00 tot 12:00 uur en dat heette toen ook nog de Wondere Wereld van Piet v/d Meer. Later ook nog een programma gehad van 12:00 tot 14:00 uur ik wilde het toen de Wereldhits noemen, maar de TROS was me net voor. Toen heb ik er maar Wonderhits van gemaakt, vol met leuke items. Dat hield ook in dat mijn jingle pakket werd uitgebreid. Want ja, het moest natuurlijk wel klinken als een echt gezellige radioshow, en daar horen mooie jingles bij. Ik kreeg de smaak weer lekker te pakken. Op zeker moment werd gevraagd of er iemand de zaterdagavond wilde invullen met een radioprogramma. Nou ja, dat leek mij natuurlijk wel wat, kon ik zaterdag overdag gewoon mijn ding doen en in de avond het programma. Het werd in eerste instantie van 20:00 tot 23:00 uur en na ongeveer een kleine maand uitgebreid tot 24:00 uur (foto 15 in de studio van H.O.S Radio aan de Dracht). Echt super lekker radio maken was dat, dan zat ik helemaal alleen in de studio te genieten van de muziek en natuurlijk mijn jingles. Dit heb ik toch wel zo'n twee a drie jaar gedaan. Ik werd ook gevraagd voor andere dingen buiten de omroep en kon dat alles toen jammer genoeg niet echt meer combineren. Dat hield in stoppen, na een onderbreking van een paar maanden heb ik nog wel twee uurtjes radio gemaakt op de                zaterdag- en zondagmiddag van 17:00 tot 18:00 uur. En toen kreeg de omroep te horen dat ze uit het pand aan de Dracht 140 moesten. Het werd verkocht, dus moesten wij op zoek naar een ander pand. Het werd een oud pand aan de Gedempte Molenwijk nummer 20 in Heerenveen. En als ik eerlijk ben, het pand had het niet. Ik bedoel dan de sfeer. Ik zag mij daar        geen radioprogramma's maken. Een collega van Radio Centraal uit Noordwolde kwam langs en zag aan mij dat ik hier niet meer op mijn plek zat. Dus zijn vraag was kom anders nog eens radio maken bij ons. Ik moest er over na denken, heb toen nog wel geholpen om de studio van de H.O.S te verbouwen. Maar net wat ik al eerder schreef, ik zag mij daar geen radioprogramma's maken. 

Dus heb ik Radio Centraal opgebeld of ik daar weer aan de slag kon en dat was geen probleem. Maar toch aan mij de eer om het laatste uur bij de Heerenveense omroep te maken aan De Dracht 140. Het was leuk geweest, jammer genoeg na zo'n twee jaar viel het doek voor de H.O.S. Ik kreeg bij Radio Centraal de zaterdagmiddag van 12:00 tot 15:00 uur en de Wonderhits dat werd, De Happy Weekendwonderhits (foto 23, studio Radio Centraal aan de Hoofdstraat west). Later werd het programma nog uitgebreid met een extra uur, vier uur lang was ik actief, met mijn muziek (en jingles niet te vergeten). Het programma werd thuis in elkaar gezet, daar was ik ook wel bijna drie a vier uur mee bezig. Na mijn eigen programma deed ik ook nog techniek bij het sportprogramma op die bewuste zaterdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur. Dus wat ik er aan overhield was een houten kont (geintje natuurlijk). Maar ik wilde nog wel meer, één van de dingen die mij altijd al leuk leek, was een discoprogramma echt met die oude disco hits. En die kwam er op zaterdagavond, jawel De Van Der Meer's Disco Show met daarachter aan nog eens In De Mix. Dus je kan wel zeggen dat ik wel aardig actief was op radio gebied. Maar er was nog meer , ik deed ook nog de techniek op de zondagmiddag bij de sport (niet elke week).

En dan hadden we ook nog doordeweeks, voice-track radio, dat was dan een lijst met

muziek van één uur waar je hier en daar wat tussen kon zetten, gesproken woord

bijvoorbeeld. Dat deed ik dan ook nog vijf uur, voor elke dag een uur. 

Het kon niet op! 

Maar na zeven jaar Radio Weststellingwerf Centraal vond ik het wel

weer even genoeg geweest daar. Het was een mooie tijd, die ik niet had

willen missen en eentje om echt om niet te vergeten. Radio Centraal

heeft hoe dan ook een plekje in mijn hart. Maar na een tijdje te zijn

afgekickt van alle drukte die ik had bij de omroep kwam daar dat

gevoel toch weer terug. Ik had iets dat ik al jaren op de plank had liggen:

Een idee voor een eigen radiostation!

Ik weet nog dat ik al een naam van het radiostation in gedachten had.

Dat was Mi-Canto Radio, Gloria Estefan zong er al over in de jaren tachtig

O Yee Mi Canto ( Hoor mijn stem). Ik vond het wel toepasselijk,

want ik wilde ook mijn stem laten horen in het radiolandschap. 

Wel had ik voor mijzelf al een leuk format klaar liggen, het moest

oude muziek zijn met af en toe een knipoog naar het heden. Ik ben

(weer) aan het sparen geslagen, want ja een radio station bestaat

natuurlijk uit leuke muziek, maar ook uit een mooi jingle pakket. 

Het gezongen jingle pakket is gemaakt door Pors Impact Creative

uit Geldrop, waar ik al meer dan 30 jaar jingles bestel. Mi-Canto Radio,

een droom die uit is gekomen en, eerlijk is eerlijk, het staat als een huis.

De muziek en het jingles zijn goed op elkaar afgestemd. Ik ben uiteraard

supertrots dat het er nu is. Op dit moment zijn er alleen nog uitzendingen in het weekend. Dat zal na verloop van tijd nog anders gaan worden, maar dat is nog even toekomstmuziek. Ik hoop dat jullie net als ik, genieten van de leuke muziek van toen met die mooie jeugd- herinneringen. Ik wens je heel veel luister plezier.

Piet J. v/d Meer

Bandrecorder Kikker.png
zitzak kikker.png
Agenda Kikkert.png
bottom of page